פיטורי נשים בהריון

ההגנות הקיימות בחוק וההבדלים ביניהן

כתבה מאת עו"ד ברק ורשבסקי, 26.02.17

לרשותן של נשים המפוטרות על רקע הריונן עומדות 2 הגנות מרכזיות בחוק: הגנה כללית הנוגעת לכל עובד/ת במדינת ישראל המפוטר משיקול מפלה והגנה ספציפית הייחודית לנשים בהריון בלבד, כאשר בכל מקרה ומקרה עשויה להתקיים הגנה אחת מבין השתיים או שתיהן ביחד בהתאם לנסיבותיו

ההגנה הכללית הקיימת בחוק, עוסקת בסוגי אפליה שונים ובהם גם אפלייה על רקע הריון, והוראות החוק אף קובעות באילו מקרים האפליה יכולה לבוא לידי ביטוי ובהן גם מקרים של פיטורין מהעבודה. מכאן שההגנה הכללית אוסרת על פיטורין מהעבודה על רקע הריון.

ההגנה הספציפית הקיימת בחוק, עוסקת באופן פרטני בנשים הנמצאות בתקופת הריון, בחופשת לידה ובתקופה של 60 הימים שלאחר סיום חופשת הלידה, כאשר כל התקופות הללו ביחד מכונות "התקופה המוגנת". עפ"י ההגנה הספציפית איסור הפיטורים במהלך חופשת הלידה הינו מוחלט ואילו במהלך תקופת ההיריון ו-60 הימים שלאחר חופשת הלידה ניתן לפטר רק במקרים בהם המעסיק פנה אל משרד הכלכלה וקיבל היתר מפורש לפיטורי העובדת.

לייעוץ משפטי מקצועי בנושא דיני עבודה וזכויות של נשים בהריון במקום העבודה
לחצו כאן >

מהם ההבדלים בין ההגנה הכללית לספציפית?

ההבדלים בין ההגנה הכללית להגנה הספציפית באים לידי ביטוי במספר גורמים מרכזיים:

פרק הזמן בו חלה ההגנה– ההגנה הספציפית חלה כאמור בפרק זמן מתוחם ומוגדר- החל מתחילת תקופת ההיריון ועד לתום 60 הימים שלאחר החזרה מחופשת הלידה. לעומת זאת, ההגנה הכללית חלה ללא הגבלת זמן. כך, במקרה בו מעסיק מפטר עובדת 61 יום לאחר שובה מחופשת הלידה, לא תעמוד לרשותה ההגנה הספציפית אולם עדיין תעמוד לרשותה ההגנה הכללית. מצד שני, במקרה בו פוטרה העובדת במהלך התקופה המוגנת, תעמוד לרשותה הן ההגנה הכללית והן ההגנה הספציפית.

הוותק במקום העבודה- ההגנה הספציפית חלה רק על נשים המועסקות לפחות 6 חודשים במקום העבודה. מנגד, ההגנה הכללית חלה על כל הנשים העובדות, ללא קשר לוותק שלהן.

גודלו של מקום העבודה– ההגנה הספציפית חלה בכל מקומות העבודה ללא קשר לגודלן. לעומת זאת, ההגנה הכללית חלה רק במקומות עבודה בהם יש לפחות 6 עובדים, אם כי חשוב לציין שבתי הדין לעבודה פירשו תנאי זה באופן צר על מנת לכלול כמה שיותר מקומות עבודה תחת הגנה זו, כך שייתכן שגם במקומות עבודה קטנים יותר תחול ההגנה הכללית.

הפיצוי הכספי – עפ"י ההגנה הספציפית ניתן לקבל פיצוי בשווי של 150% מהמשכורת שנמנעה מהעובדת בתקופה המוגנת בשל פיטוריה. עפ"י ההגנה הכללית ניתן לקבל פיצוי ללא הוכחת נזק של עד 120,000 ₪. כך, במקרה בו פוטרה עובדת ביום הראשון לחזרתה מחופשת הלידה משיקולים מפלים, תהיה זכאית העובדת לפיצוי של 2 משכורות X 150% וכן לפיצוי ללא הוכחת נזק בסכום של עד 120,000 ₪ בשל השילוב של 2 ההגנות החלות עליה.

אם זכויותייך במקום העבודה הופרו במהלך ההריון או לאחריו
לחצי כאן >

*אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי מכל סוג שהוא

אהוי קריאייטיב | כל הזכויות שמורות 2016
שינוי גודל גופנים