מתי עובד שהתפטר יהיה זכאי לפיצויי פיטורים?

כתבה מאת עו"ד ברק ורשבסקי, 24.04.18

במקרים רבים, עובדים השוקלים להתפטר מעבודתם מבקשים לדעת באילו מקרים הם יהיו זכאים לתשלום של פיצויי פיטורים גם כאשר הם אלה שיזמו את סיום העסקתם. בעגה המשפטית הדבר מכונה "התפטר בדין מפוטר". להלן נסקור כמה מהמקרים המרכזיים בהם הדבר מתאפשר.

התפטר בדין מפוטר

התפטרות בשל הפרה של חוקי העבודה מצד המעסיק. במקרים בהם המעסיק מפר זכויות בסיסיות של העובד אותם מחויב המעסיק לשלם לו דוגמת תשלום שכר מינימום, דמי הבראה, הפקדות לפנסיה, דמי חופשה ונסיעות, הפסיקה קבעה כי  העובד יהא זכאי להתפטר בדין מפוטר.

ייתכן ופיצויי הפיטורים לא שולמו לכם לפי חוק. לייעוץ וליווי משפטי לחצו כאן >>

יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי הפסיקה קבעה כי לא די בהתפטרות "רגילה" לשם הכרה בעובד כמי שזכאי לפיצויי פיטורים במקרים אלה, כי אם נדרשת מצד העובד הודעה מוקדמת המאפשרת למעסיק לתקן את ההפרה. כך למשל, עובד המועסק שנתיים מבלי ששולמו לו דמי הבראה לכל אורך תקופת העסקתו יוכל להודיע למעסיקו כי ככל ובתוך 30 ימים לא ישולמו לו דמי ההבראה בגין מלוא תקופת העסקתו הוא יתפטר בדין מפוטר. במקרה כזה במידה והמעסיק יתקן את ההפרה, העובד לא יוכל להתפטר בדין מפוטר, אולם ככל והמעסיק לא יתקן דרכיו הרי שהדרך תהיה סלולה לעובד להתפטר ולדרוש פיצויי פיטורים.

הרעה מוחשית בתנאי ההעסקה. במקרים בהם המעסיק משנה את תנאי העסקתו של העובד באופן המהווה הרעה של ממש בתנאי העסקתו, יהא זכאי העובד להתפטר בדין מפוטר. גם במקרה זה יידרש העובד לאפשר למעסיק לתקן את ההרעה המוחשית וככל והדבר לא ייעשה יתאפשר לו להתפטר בדין מפוטר.

עובדים שכירים: ודאו שאתם מקבלים את כל זכויות העבודה שלכם! לייעוץ משפטי לחצו כאן >>

לעניין זה חשוב לציין כי לא כל שינוי בתנאי ההעסקה יהווה משום הרעה של ממש. כך למשל, פגיעה בשכר תחשב משום הרעה, אולם שינוי בתפקיד של העובד לא בהכרח יחשב להרעה של ממש.

התפטרות על רקע מצב בריאותי. במקרים בהם המצב הבריאותי של העובד איננו מאפשר לעובד להמשיך בתפקידו, מאפשר החוק לעובד להתפטר בדין מפוטר. גם במקרה זה, ככל והמעסיק השכיל להציע לעובד עבודה חלופית העולה בקנה אחד עם מצבו הרפואי, לא יהא זכאי העובד "להתפטר בדין מפוטר".

אשר להוכחת מצבו הרפואי של העובד, הרי שבנסיבות מסוימות לא תידרש חוות דעת של רופא תעסוקתי ויסתפקו במסמך רפואי מקופ"ח וכדומה. לעיתים אף יסתפקו במסמך רפואי שהוכן לאחר מועד ההתפטרות ובלבד שיש בו אישור על מצבו הרפואי של העובד טרם התפטרותו.

זקוקים לייעוץ משפטי בתחום דיני העבודה? לחצו כאן! >>

התפטרות לשם טיפול בילד. החוק מאפשר לנשים המסיימות את חופשת הלידה שלהן ומועסקות שנה לפחות במקום עבודתן, להתפטר בדין מפוטר לשם טיפול בילדיהן בתקופה של עד 9 חודשים ממועד הלידה. במקרה זה החוק והפסיקה מאפשרים אף התפטרות לשם מעבר לעבודה נוחה יותר בעלת היקף שעות נמוך יותר ו/או שעות גמישות יותר וכיוצ"ב. תיקון מהשנים האחרונות מאפשר אף לגברים ליהנות מזכות זו במקרים מסוימים.

*אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי מכל סוג שהוא.

אהוי קריאייטיב | כל הזכויות שמורות 2016
שינוי גודל גופנים